• Program

  18. - 22. prosinac 2021.

   

  Natjecateljski program

    Subota (18. prosinac)

  Brod u boci

  Karlo Gagulić, Igrani Film, 16:23

  Tinejdžer Noa seli se iz Splita u Zagreb kako bi živio s mamom. U novoj školi upoznaje Niku u koju se i zaljubljuje. Međutim, tragedija koja se desila u Splitu ga i dalje proganja.

  War & peace (In a nutshell)

  Sandro Toth, Animirani film, 1:05

  Godina je 1812., Napoleon napada Rusiju strašnom vojskom. Hoće li će ga protagonisti zaustaviti na putu prema Moskvi!? Film karikira radnju Tolstojeva Rat i mira, gdje autor objašnjava kako svatko od nas jednako doprinosi povijesti, a ne samo „veliki ljudi,“ poput Napoleona, uz to, ovo je ljubavno pismo filmskoj adaptaciji Sergeia Bondarchuka iz 1967. godine!

  Unbraiding

  Mina Vavan, Kratkometražni film, 11:54

  U pokušaju da zadrži ljubav svojih partnera, mlada djevojka svojim partnerima plete kosu.

  Baloon

  Dina Uglešić, Animirani film, 3:20

  Pratimo Loptu 1 koja je napokon dobila priliku da ispuni svoju životnu misiju, a to je da se netko igra s njom. Prvi dan njenog ''posla'' udarac nogom lansira ju u nešto neočekivano. Dobiva tek malo vremena da dođe sebi i shvati što joj se sve dogodilo. Skenirajući prostoriju u koju je upala spazi Loptu 2.

  Put u Švedsku

  Ivana Lozančić, Kratkometražni film, 4:55

  Kratkometražni film u kojem autorica dokumentirala putovanje u Švedsku sa svojom obitelji.

  Voyage

  Tamara Bućan, Kratkometražni film, 7:26

  Djevojka putuje u Japan naći se s prijateljicom da bi skupa istražile zemlju. Kad joj prijateljica ne dođe, ona se okreće njezinom online imidžu kako bi se nosila s osjećajem nezadovoljstva, isključujući svijet oko sebe. Nestankom pristupa virtualnom predjelu, nailazi na stazu tihe osamljenosti i samospoznaje.

  Pokušaj Lj

  Izidor Bistrović, Kratkometražni film, 7:00

  Pokušaj Lj je esejističko eksperimentalno film koji opisuje odnos mladog autora i idealizirane djevojke kroz tri faze njihovog odnosa. Film nam vizualno prikazuje razne zanimljive kadrove koji simboliziraju unutarnje stanje samog autora. Samo djelo ostaje kao uspomena na nju i neuhvatljivu savršenu ljubav.

  Nedjelja (19. prosinac)

  Kriza

  Benjamin Noah Maričak, Kratkometražni film, 14:56

  Kriza je prvi korejsko-hrvatski film i prati dan u životu Ji-Hua koji radi u očevom korejskom restoranu u srcu Zagreba, kao dostavljač, u početnim fazama globalne COVID-19 pandemije. Tijekom dostava, Ji-Hu se mora nositi sa stalnim pritiskom svog oca i neobičnih mušterija te istovremeno se pokušava prilagoditi svijetu u kojem još uvijek nije pronašao svoje mjesto.

  Kompresija

  Veronika Kušek, Kratkometražni film, 4:28

  Djevojka se bori sa svojim mislima dok pokušava zaspati. Hoće li ih pobijediti?

  Everything is fine

  Ružica Anja Tadić, Kratkometražni film, 14:59

  Sara napokon ima završni ispit u umjetničkoj školi. Samo dan prije izložbe njezinog murala, nesigurna je i dečko uspije da je odvuče na divlju stranu. Ideja da se zabave i opuste pokazuje svoju destruktivnu prirodu i oboje riskiraju. Na kraju, Sara shvati da uopće nije sve u redu.

  Car Napoleon u svojoj radnoj sobi!

  Sandro Toth, Dokumentarni film, 7:02

  Ove godine se obilježava 200. godišnjica Napoleonove smrti, u sklopu toga nastaje ovaj kratki film, gdje autor analizira sliku od Jacques Luj Davida „Car Napoleon u svojoj radnoj sobi.“ Autor nastoji objasniti kontekst iza slike, razlog zašto je autor stilistički odabrao na ovaj način prikazati Napoleona, te razlog zašto drži ruku u kaputu pukovničke uniforme imperijalne garde.

  Ožiljak

  CasCader Production, Kratkometražni film, 14:42

  Mnogo osoba odraste u nezdravoj okolini. Nažalost, iz takvih slučajeva, društvo ne dobiva moralne, odgovorne pojedince zbog trauma iz prošlosti ili djetinjstva. U filmu autori tematiziraju posljedice koje dolaze prouzrokovane porodičnim nasiljem s nadom da će ohrabriti osobe koje imaju iste probleme da potraže rješenje i pomoć.

  San ili java

  Martina Goričanec, Eksperimentalni film, 1:53

  Što su snovi, što predstavljaju? Što je realnost? "San ili java" predstavlja autoričin unutarnji svijet kroz fragmente snova koji se isprepliću. Istražujući vlastitu psihu, autorica kroz ovaj eksperimentalni video nastoji dočarati mističnu, zagonetnu atmosferu snova. Scene snova prati naracija poeme "San u snu" Edgara A. Poea, propitkujući stvarnost snova i ono što definiramo kao realnost.

  Ponedjeljak (20. prosinac)

  Knitomanija

  Miloš Todorović, Dokumentarni film, 4:20

  Film se bavi jednom malom idejom koju je pokrenuo tada 21. jednogodišnji Miloš Todorović, dok je zajedno sa svojom bakom odlučio da pokrene ekološko-socijalni projekt u kojemu starije osobe sa niskim primanjima heklaju od korištenih plastičnih vrećica. Projekt je narastao i postao popularan u regiji.

  99 Luftballons

  Dorian Dujlović, Animirani film, 3:59

  Animirani spot prati radnju Nenine pjesme 99 Luftballons. Pjesma tematizira nastanak i ishod fiktivnog rata koji je izbio zbog balona. Pjesma je sastavljena u vrijeme velikih tenzija između istoka i zapada, u vrijeme hladnoga rata. Unatoč veseloj i ritmičnoj melodiji tekst ipak nije najveselije tematike jer govori o svjetskom ratu.

  U ogledalu

  CasCader Production, Kratkometražni film, 9:17

  Film "U ogledalu", simbolično predstavlja društvo i sadašnjicu. Pokazuje koliko smo prestali biti vezani jedni za druge, za realnost a koliko smo privrženi imaginarnim prijateljstvima i digitalnim emocijama. Tragajući za nedokučivim, usput gubimo sebe a samim tim i sve usput. Želja nam je probuditi ono ljudsko u svima nama, da shvatimo da bez drugih, nema ni nas samih.

  Legenda o Buri

  Diana Dujlović, Animirani film, 3:43

  Legenda o Buri kratki je film inspiriran pričom prvog hrvatskog romana Planine, koji je napisao Petar Zoranić. Film prati mladu djevojku Buru poznatu po svojoj ljepoti, ali i izuzetnoj oholosti i taštini. Zbog svoje taštine bila je kažnjena te je završila kod Paklenih Vrata. Svaki put kad bi se prisjetila svog starog života, gorko bi uzdahnula i od toga uzdaha nastao bi vjetar bura.

  The Wedding Story of Iva + Mihovil

  Matej Čehovski, Svadbeni film, 5:09

  Film prikazuje vjenčanje Ive i Mihovila na zanimljiv i moderan način.

  Nevinost gospodina Božidara M.

  Nemanja Stefanović, Igrani film, 10:50

  Svi znamo kakva je ljubav majke prema sinu. Ali šta se događa kada se ,,ta ljubav'' pretvori u opsesiju? Je li zločin onda neminovan? Tko u tom odnosu zaista strada? Igra počinje bezazleno, ali prerasta u nešto što nitko nije očekivao.

  Kaleidoskop za slijepca

  Diana-Dina Fiamengo, Eksperimentalni film, 16:01

  Borba umjetnika protiv dominantne i manipulativne umjetnosti. Negiranje i destrukt njegove svakodnevice i rekonstrukcija života kroz umjetničko stvaranje. Slijepac koji slika, a ne vidi okolinu; slijep je za sve osim za život stvoren na platnu.

   

  Božićni program

  Utorak (21. prosinac)

  Jingle Jangle: Božićno putovanje

  David E. Talbert, Igrani film, 02:02:00

  Imaginarni svijet oživljava u blagdanskoj priči o ekscentričnom proizvođaču igračaka, njegovoj pustolovnoj unuci i čarobnom izumu koji ima moć zauvijek promijeniti njihove živote.

  Srijeda (22.prosinac)

  Čudo u 34. ulici

  Les Mayfield, Igrani film, 01:45:00

  Odvjetnik i djevojčica moraju dokazati da je muškarac koji tvrdi da je Djed Mraz to stvarno i jest.