Odlična atmosfera na prvoj večeri Ciklop Film Fest-a

· CFF 1

Sinoć je publika imala priliku pogledati devet filmova koji su u konkurenciji za nagradu. Za odličnu atmosferu prve večeri zaslužni su volonteri koji su nam, uz osvježavajući povjetarac i mnoštvo dobrih filmova, pomogli da prva večer protekne u ugodnom i opuštenom okruženju. Raduje nas činjenica da su festival posjetili i mladi autori, koji su došli na projekcije iz Splita i okolice, Omiša, Zagreba i Karlovca.

broken image

Filmski festival mladih otvorili smo filmom, Susret, mladog autora Romana Roudija. Kratkometražni film je suvremena obrada jedne od najpoznatijih legendi svih vremena koja i danas odlično utjelovljuje čovjekov odnos s najmisterioznijim stanjem u povijesti ljudskog roda.

broken image

Prvijenac Marine Jurčić, portretni dokumentarni film Lenuzzi predstavlja školskog kolegu autorice koji svojim nesvakidašnjim hobijima i interesima privlači pozornost svih koji ga upoznaju. Vedrog duha gledateljima dopušta da zavirimo u njegov svijet.

broken image

Lucija Petkoviček, autorica animiranog filma Konac izvrsno prikazuje i propitkuje problem slobode. Prema njenim riječima, slobodu vidimo u nečem vanjskom, u prirodi i zabavi, no je li ta sloboda za kojom mi težimo stvarno predah od naših konaca ili još samo jedan oblik življenja kojim se vežemo?

broken image

Igrani film Mihaela Kuzmičića, Pisac, malo je glumačko remek djelo mladog autora u čijoj priči pisac naiđe na problem tijekom pisanja scenarija, likovi koje je stvorio ometaju njegovo djelo. 

broken image

Dokumentarni film Ivane Lozančić, Ivan, prikazuje istinitu priču o prijatelju roditelja autorice filma. Film ostavlja snažnu poruku: čuvaj i voli svoje, ne osuđuj i nemoj izgubiti poštovanje prema drugima. 

broken image

Dorja Cug, na pomalo ironičan način u svome kratom filmu Modern crookshow problematizira nesavjesno odlaganje otpada te nesavjesnu uporabu određenih materijala čime smo sve više zatrpani smećem koje nam se sada, u nekom smislu, počinje vraćati na tanjur. 

broken image

Eksperimentalni film Mare Prpić, Žal,  prikazuje zapuštenu pseću plažu u samom centru grada Rijeke. Film je nastao tijekom perioda karantene, Žal je inspiriran mikro-zbivanjima te samoorganiziranim umjetničkim intervencijama na prostoru skrivenog žala. 

broken image

Film Kristine Grubiša uspio je zaintrigirati kako mladu tako i stariju publiku festivala napetom radnjom. Umorna majka čita priču za laku noć svome sinu koji se boji mraka. Nakon što ga čitanje priče nije umirilo, donosi mu sa police lutku plišanog majmuna kako se ne bi bojao. No, tek nakon toga dječakovi strahovi stvarno počinju. 

broken image

Marko Plejić nam je u svojem dokumentarnom filmu J. Posadas - Vanzemaljci 4. Internacionale uspio dočarati argentinskog revolucionarnog vođu čiji je ugled među drugovima bio kratkog vijeka jer je, potaknut stalnim prijetnjama hladnog rata, izvlačio radikalne zaključke čitajući klasike socijalizma. Ideja koja ga je koštala ugleda je o revoluciji ne u jednoj zemlji ili u cijelom svijetu, kako su se prepirali njegovi prethodnici, već u cijelom svemiru i to uz pomoć - vanzemaljskih drugova. 

broken image

Tijekom festivala mladi s područja Grada Benkovca imaju priliku sudjelovati na besplatnim filmskim radionicama na kojima mogu učiti više o svijetu filma, o snimanju filmova, kritičkom gledanju i vrednovanju filmova, promišljanju o filmovima kroz filmski jezik. Jučer popodne su mladi kroz praktični rad, učenjem kroz iskustvo, imali za zadatak osmisliti priču i ispričati je kroz određen broj fotografija u kojima se koristi naučeno znanje o kadrovima i rakursima. Bilo je zabavno i zanimljivo. 

Ovim putem pozivamo mlade da nas se pridruže svaki dan festivala s početkom u 17:00 sati i odvaže se otkriti svijet filma. 

Večeras, 18. kolovoza na programu nas očekuje osam izvrsnih filmova mladih autora. Više informacija o filmova pogledajte ovdje.

Filmski program je besplatan, no zbog epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen, stoga je preporučeno rezervirati mjesto. Rezervaciju možete izvršiti na mrežnoj stranici ciklopfilmfest.eu/rezerviraj-mjes

broken image

Organizacija filmskog festivala je sufinancirana u okviru programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Projekt pod nazivom “Generator kulture Benkovac” je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj plakata isključiva je odgovornost Udruge za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti - Prizma.